M-DISC archiváló DVD -
Adatait kőbe véssük!

 

Már az Emlékmentőnél is rendelhető az utóbbi évek egyik legnagyobb adattárolási újítása, az akár 1000 év élettartamú M-DISC!

Az általánosan használt DVD lemezek szerves alapanyagú adathordozó réteget használnak az adatok tárolására, mely kémiailag megváltozik, amikor adatot írunk rá. Maga az adat a sötét és világos foltok kontrasztja. Ha az adathordozó festékréteg elöregszik, a foltok és a nem-foltok közti kontraszt is csökken. Ebből adódnak az olvasási hibák. Az Amerikai Nemzeti Archívum arra figyelmeztet, hogy a házilag írt DVD lemezek élettartama 2-5 év.

Az új rögzítési módszer kitalálója dr. Barry Lunt(Brigham University), aki az ötletet barlangi fesmények tanulmányozásából merítette: Az vette észre, hogy a festmények azért nem tűntek el az évezredek alatt, mert a sötét sziklába belevésték a korabeli művészek a rajzaikat, de alig észlelhető mélységben, ahol pedig kivillant a szikla világosabb belső anyaga. Később, mikor dr. Lunt látta, hogy mekkora az igény egy  megbízható adattárolási módszerre, eszébe jutott ez a technika, és belefogott a kutatásba.

A módszer lényege, hogy egy kemény, sötét üveget tartósan egyesíteni lehet egy tükröző felülettel, majd az üveget lézerrel faragva előtűnik alóla a tükör. Ez az anyag ellenáll az idő múlásának, és a hőmérséklet változásának.

Az M-Disc teljesen mesterséges anyagokból épül fel, melyek az örök adatbiztonságot szavatolják. Összetétele stabil marad szobahőmérséklettől 500 Celsius fokig, ellenáll a víznek, és a nemesgázoknak. Egy tesztben folyékony nitrogénből forró vízbe tették át a tesztlemezt, és utána is olvasható maradt. A hagyományos DVD lemez vagy eltörött, vagy rétegeire esett szét ugyanebben a tesztben.

Az egyszer felírt adatokat nem lehet felülírni, letörölni, vagy károsítani semmilyen természetben előforduló módszerrel. A felhasznált különleges anyagok miatt újra kellett tervezni az írási technológiát, így ezek a lemezek kizárólag az ezen lemezek írásához tervezett M-Writer íróval lehetséges. Ez a készülék erősebb lézert használ, mint a hagyományos DVD írók, és külön hűtéssel rendelkezik, hogy a nagyobb hőmérsékleten is megbízhatóan működjön. Az új fejlesztésű technológia dacára az M-Disc teljesen kompatibilis a hagyományos DVD olvasókkal, legyenek akár számítógépbe szerelt lejátszók, vagy asztali DVD olvasók. A DVD lemezek érzékenyek a fényre, hiszen a lemezbe jeleket égető lézer is egy gerjesztett fénnyaláb. A gyártó és több független laboratórium által elvégzett tesztekben több napig teljes spektrumú fénynek tettek ki lemezeket, majd megvizsgálták az olvashatóságukat. Mivel ez a lemez nem fényérzkeny, ebben az M-Disc győzedelmeskedett a többi hagyományos lemezzel szemben.


Az Amerikai Védelmi Minisztérium figyelmét is felkeltette ez az új tárolólemez, mert érdekük olyan adattárolási technológia használata, mely lehetővé teszi a biztonságos  adattárolást szélsőséges hőmérsékleti, időjárási körülmények között is. Öt különböző Archival-minősítésű lemezt vontak be saját tartóssági tesztjükbe, és az alábbi véleményt fogalmazták meg az általuk elvégzett tesztek alapján: "Egyik Millenniata lemez sem produkált adatvesztést. Mindegyik más márka lemezei adathibákkal lettek tele a terheléses vizsgálatok után. Több lemez ezek közül teljesen olvashatatlanná vált.
Olvassa el a teljes dokumentációt itt!
 

Különleges optikai lemezeink:

 

Írás 100 év élettartamú KODAK DVD lemezre

2999 Ft

Írás 1000 év élettartamú M-Disc DVD lemezre

3999 Ft
Írás 2 rétegű Verbatim DVD lemezre 2499 Ft

Adat felírása 25Gb-os  Blu-ray lemezre

3999 Ft
Adat felírása 25 GB-os-os M-Disc lemezre 9999 Ft
4K felbontású műsoros Blu-ray lemez írása  19999 Ft

 

 

 

 

 


 

 

Kérlek, a mentésed átvételéhez megfelelő méretű pendrive-ot, vagy merevlemezt hozz (maximum 2 db-ot), mert így nagyban meggyorsítod a munkakiadást!