A nagy kapacitású Blu-Ray lemez

 

 

Az 1997-ben megjelent DVD utódjának szánják. A BD szabványt az elektronikai termékek felhasználóinak egy csoportja és PC-társaságok – közös nevükön Blu-ray Disc Association (BDA) – fektették le 2006-ban. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betűt a „blue” szóból azért hagyták ki, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel. Ezalatt mindkét formátumnak megközelítőleg ugyanannyi támogatót sikerült gyűjtenie. A háborút végül a Warner döntötte el, amikor 2008 elején a cég feladta HD-DVD-vel kapcsolatos terveit és állást foglalt a blu-ray disc mellett. Ezután a NetFlix és a BestBuy kereskedelmi áruházlánc is közölte, hogy kivonja a kínálatából a HD-DVD lemezeket. A formátum győzelméhez valószínűleg a Sony új játékkonzoljának, a PlayStation 3-nak megjelenése és sikere is hozzájárult. Mint ismeretes, a konzol Blu-ray meghajtót tartalmaz, míg a konkurens Microsoft Xbox 360 konzolja "csak" DVD meghajtót, illetve opcionálisan hozzá vásárolható HD-DVD meghajtót. 2008. február 19-én végül a Toshiba bejelentette, hogy fokozatosan leállítja a HD-DVD lejátszók, és felvevők fejlesztését, és gyártását. Így a formátumháború gyakorlatilag véget ért a blu-ray disc győzelmével. Azóta a nagyobb szórakoztató elektronikai gyártók is piacra dobták saját Blu-ray lejátszóikat és íróikat.

Egy egyoldalas, hagyományos DVD 4,7 GB adatot képes tárolni, ami elegendő egy átlagos 2 órás, normál felbontású(SD) filmnek és néhány extra adatnak. Egy nagy felbontású film, amelynek sokkal tisztább képe van (HDTV – High-Definition Television), mint egy DVD-filmnek, körülbelül 5-ször több helyet igényel, ezért nélkülözhetetlen olyan lemezek gyártása, amin sokkal több adat fér el, mint egy DVD-n, ahogy a stúdiók is egyre jobb minőségben gyártják a filmeket. Ahhoz, hogy a HDTV-ről felvegyünk egy több mint 2 órás műsort, Blu-ray lemezre van szükség, amióta elkezdődött 2000-ben a BS (Broadcast Satellaview) digitális sugárzás és 2003-ban a földi digitális sugárzás.


A Blu-ray-technológia elterjedése széles körökben egyelőre várat magára, elsősorban a technológia magas ára miatt. A lemezek is drágábbak a DVD lemezeknél, de a terjedés elsődleges gátja a licenszelés nem megfelelő rendszere. Olyan magas áron lehet hozzá jutni egy film, vagy bármilyen videoanyag blu-rayen való kiadási jogához, hogy ezt csak a nagy filmstúdiók tudják kitermelni. Ezért nagyon sok, kisebb kiadó csak DVD lemezre dolgozik.

2011-ben az Emlékmentő is felvette szolgáltatásai közé a Blu-ray lemezre írást. Adatként tudjuk ezeket a lemezeket írni, tehát fájlokat másolunk fel. Kis felbontású videót felesleges felkonvertálni HD méretre, mert pont ugyanezt megtesz megtekintés közben a Blu-ray lejátszó, vagy a HD televízió elektronikája is.

 

Egy 25Gb-os adat-lemezt 3999 Ft-os áron írunk adatvisszaellenőrzéssel együtt.

Különleges optikai lemezeink:

 

Írás 100 év élettartamú KODAK DVD lemezre

2999 Ft

Írás 1000 év élettartamú M-Disc DVD lemezre

3999 Ft
Írás 2 rétegű Verbatim DVD lemezre 2499 Ft

Adat felírása 25Gb-os  Blu-ray lemezre

3999 Ft
Adat felírása 25 GB-os-os M-Disc lemezre 9999 Ft
4K felbontású műsoros Blu-ray lemez írása  19999 Ft

 

 

 

 

 


 

 

Kérlek, a mentésed átvételéhez megfelelő méretű pendrive-ot, vagy merevlemezt hozz (maximum 2 db-ot), mert így nagyban meggyorsítod a munkakiadást!