Könyv digitalizálás PDF-be, vagy Word dokumentumba 

Sok okból lehet szükségünk arra, hogy egy könyv digitálisan is rendelkezésre álljon, íme a leggyakoribbak melyekkel találkozunk:

-Olyan ritka, hogy beszerezhetetlen, és valakinek a napi munkájához szüksége van rá;

-Egyetemi jegyzetek-tankönyvek, melyeket így nem kell cipelni, megoszthatók az osztálytársakkal;

-Egy példányos könyvek, melyeket kutatók forgatnak szívesen (születési-halálozási nyilvántartások a hivatalokban, plébániákon)

-Helytakarékosság, egy polcnyi könyv akár egy pendrive-ra ráfér digitális formátumban.


Az első lépés a szkennelés, ez három módszerrel, három árkategóriában történhet:

 

1. Adagoló szkennerrel: Ez a legolcsóbb megoldás, de a könyvet lapokra kell bontsuk: Levágjuk 2-3 mm szélességben a könyv kötött gerincét, így lesz sok különálló lapunk. Ezeket sorban, gyorsan tudjuk menteni adagolószkennerrel. Ha marad még "húsa", a szöveg mellett még marad 1-1,5cm, akkor utólag vissza lehet könyvkötőnél köttetni a könyvet, éppen ezért a borítót levágáskor igyekszünk sértetlenül hagyni.
Ez a megoldás 39Ft oldalanként, az OCR-t is tartalmazza.

 

 

 

 

 

2. Speciális könyvszkennerrel: Itt teljesen sértetlen marad a könyv, maximum 90 fokban kell kinyissuk, egy erre a célra épült könyvszkennert használunk, ami a gerintől kb. 0,5cm-re már be tud bármit olvasni. Mivel itt egyenként kell lapozgatva, és a könyvet forgatva szkennelni, ez időigényesebb, mint az adagoló szkenneres megoldás, viszont épen marad a könyv. Könyvtári könyveknél ideális választás.

Ez 59Ft oldalanként, OCR-rel együtt.

 

 

 

 


 

 

3. Befotózással: Ha szét sem vágható, és a mérete meghaladja az A4-es méretet (29,7x21cm), akkor be kell fotózni. Egyes könyvek, melyeknek a gerince tönkrement, kihajtáskor hullajtják a lapokat. Ezt előzzük meg azzal, hogy nem hajtjuk ki teljesen a könyvet, épp csak annyira, hogy pontosan szemből le tudjuk fotózni a lapokat. Ekkor 

bevilágítjuk az oldalakat, kinyitjuk kb 100-110 fokban, és digitális fényképezőgéppel lefotózzuk egyenként az oldalakat. Ez 18 megapixelen történik, még egy 50cm magas egyházi anyakönyv apró, kézzel írt betűi is tökéletesen olvashatók, értelmezhetők lesznek.
A befotózás 99Ft oldalanként, OCR-rel együtt.

 

 

 


A második lépés a szkennelt-fotózott képek feldolgozása:

Kitöröljük az üres oldalakat, ha egy-egy lap 90 fokkal elforgatva lett a könyvbe téve, ezt elforgatjuk, és a színezetet, kontrasztot előkészítjük a szövegfelismerésre. Például gyakran szükséges kontrasztosítani, hogy a betűk kontúrosabbak legyenek.


A harmadik lépés az OCR, és a dokumentumok véglegesítése.

A szkennelés után van jó sok pixel alapú képünk, ami rengeteg helyet foglal. Ahhoz, hogy egy könyv igazán kis helyet foglaljon a merevlemezen, át kell alakítani szöveg formátumra, ez az OCR. A programunk egyenként felismeri a betűk formáit, és behelyettesíti karakterekkel. Ez a felismerés 95-98% körüli pontosságot tud, az olyan könyveknél, melyek normál Times betűtípussal készültek, és nincs benne kép, még több is lehet, akár 100% is. Ha felismerés után szöveg alapú dokumentum készül, abban már könnyedén rá lehet keresni egy-egy szóra is. Ha Word dokumentumként, vagy sima szövegként készül el egy könyv, akkor még szerkeszthető is lesz utólag. Ez szükséges is, mert nem árt végigellenőrizni a szövegek helyesírását a fent említett pár százaléknyi esetleges pontatlanság miatt.

Bizonyos könyveket teljesen felesleges szövegfelismertetni, mert nem lesz haszna, ha nem tartalmaznak nyomtatott betűket. Ilyenek az anyakönyvek, vagy egyéb kézzel írt könyvek. Ezeket csak pixel alapú PDF-ben adjuk oda, a fájlméret nagy lesz, hogy jó minőségben maradjanak meg képként az írások.

Az elkészült PDF-eket / Word dokumentumokat pedig ki tudjuk írni vagy DVD-re, vagy el lehet vinni pendrive-on.

 

IRATOK-DOKUMENTUMOK szkennelése, tárolása

-Kétoldalas iratokat is vállalunk;
-PDF, TIFF, vagy JPG formátumban is kérhetők a képek;
-Igénytől függően 150, 200 vagy 300 dpi-n dolgozunk.

   
     
Különálló A/4-es oldalak szkennelése 0-1000 oldal 39 Ft/oldal
-Optikai karakterfelismeréssel, PDF-be 1000 - 50.000 oldal 19 Ft/oldal
  50.000 oldal felett 9 Ft/oldal
     
Gyűrűs mappákban (tűzött, genothermekben) tárolt A/4-es oldalak szkennelése 0-1000 oldal 59 Ft/oldal
-Optikai karakterfelismeréssel, PDF-be 1000 - 50.000 oldal 29 Ft/oldal
  50.000 oldal felett 19 Ft/oldal
     
Könyvek, újságok, magazinok szkennelése
 
A/4 (21*29,7 cm)-en belüli könyvméret:    
Egyben lévő kiadványok estén (nem szétvágható, az eredeti sértetlen marad) 300dpi, kimenet: jpg/pdf   49 Ft/oldal
Szétvágható kiadványok estén (levágjuk a gerincet, lapadagolóval mentjük) 300dpi, kimenet: jpg/pdf   29 Ft/oldal
A/3-A/4 közötti könyvméret, maximum: 30x46cm    
Egyben lévő kiadványok estén (nem szétvágható, az eredeti sértetlen marad) 300dpi, kimenet: jpg/pdf   129 Ft/oldal
Szétvágható kiadványok estén (levágjuk a gerincet, lapadagolóval mentjük) 300dpi, kimenet: jpg/pdf   89 Ft/oldal
Feldolgozási lehetőségek:    
Rendezett PDF készítése: (kép alapú PDF, kifehérített háttérrel, kiegyenesített oldalakkal, ellenőrzött-javított oldaltájolás) könyvenként   2999 Ft
Normál szövegfelismerés (kép alapú PDF, kifehérített oldalháttér, kiegyenesített oldalak, ellenőrzött-javított oldaltájolás, képhatárok ellenőrzése, szövegfelismerés a könyv nyelvén) könyvenként, kimenet: PDF, DOCX, RTF, ODT, TXT, EPUB   4470 Ft
Extra szövegfelismerés a fentieken felül 30 perc feltanítással a pontosság javítása érdekében, könyvenként, kimenet: PDF, DOCX, RTF, ODT, TXT, EPUB   4470 Ft
Prémium szövegfelismerés teljes korrektúrával, szavanként ellenőrizve munkaóránként, kimenet: PDF, DOCX, RTF, ODT, TXT, EPUB   8940 Ft
     
 

 

 

Színes jelölések, megjegyzések, aláhúzások, kihúzások törlése az oldalképekből könyvenként   5000 Ft
     
Irattárolás archiváló dobozokban (5-6 mappa/doboz) dobozonként 349 Ft/hó

Nagyobb mennyiség esetén kérj ingyenes felmérést munkatársunktól!